Δήμος Δίου-Ολύμπου

Δήμος Δίου-Ολύμπου, η πύλη της Μακεδονίας!

Το όνομα του ιστορικού Δίου αλλά και του μυθικού βουνού, του Ολύμπου, φέρει ο νέος δήμος Δίου-Ολύμπου, που γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, μετά από συνενώσεις τριών δήμων οι οποίες επιβλήθηκαν από το υπουργείο εσωτερικών.
Ο νέος δήμος
Τρεις δήμοι, ο Δήμος Δίου, ο Δήμος Λιτοχώρου και ο Δήμος Ανατολικού Ολύμπου συνενώθηκαν στο πλαίσιο ενός νόμου που φέρει το ιστορικό όνομα κορυφαίου αρχιτέκτονα της αρχαιότητας, του «Καλλικράτη».
Δώδεκα κωμοπόλεις και χωριά αποτελούν σήμερα τον νέο δήμο:

Λιτόχωρο, έδρα του Δήμου Δίου-Ολύμπου
Νέα Έφεσος
Κονταριώτισσα
Άγιος Σπυρίδωνας
Βροντού
Καρίτσα
Δίον (μαζί με τον οικισμό «Πλατανάκια»)
Λεπτοκαρυά (μαζί με την Παλιά Λεπτοκαρυά)
Σκοτίνα (μαζί με την Παλιά Σκοτίνα)
Νέος Παντελεήμονας (μαζί με τον Παλιό Παντελεήμονα)
Πλαταμώνας
Νέοι Πόροι (μαζί με τους Παλιούς Πόρους)


Ο δήμος Δίου-Ολύμπου έχει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της Πιερίας αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει αγροτική και τουριστική οικονομία, διαθέτει φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους, είναι δε μια περιοχή πλούσια σε επιφανειακά και υπόγεια νερά.


Λιτόχωρο. Η διοικητική έδρα του δήμου. Η πύλη του Ολύμπου!

Το συντριπτικά μεγάλο πλεονέκτημα του δήμου είναι ο Όλυμπος, το βουνό των θεών. Το παγκοσμίως φημισμένο βουνό που κάθε χρόνο προσελκύει πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών, είναι το βουνό που αποτελεί πηγή ζωής όχι μόνο για τον δήμο μας και την Πιερία μας αλλά και για την Κεντρική Μακεδονία, για ολόκληρη τη χώρα.
Τα όρια του Ολύμπου εκτείνονται και σε περιοχές εκτός δήμου και εκτός Πιερίας, όμως η βασική πύλη του μυθικού βουνού είναι το Λιτόχωρο, η έδρα του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Δίον, η ιστορική έδρα του Δίου-Ολύμπου.
Μια από τις φημισμένες ιστορικές και αρχαιολογικές περιοχές της χώρας είναι το Δίον. Και γύρω – γύρω από την πόλη των αρχαίων Μακεδόνων υπάρχουν σήμερα η Καρίτσα, η Βροντού, ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Κονταριώτισσα και η Νέα Έφεσος.
Στο Δίον θυσίασαν ο Φίλιππος και ο γιος του Αλέξανδρος, μετά τη νίκη τους στη Χαιρώνεια το 338 π. Χ. Στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου το Δίον έχει σημαίνουσα θέση για τη Μακεδονία αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.
Από το Δίον ξεκίνησε ο μέγας στρατηλάτης Αλέξανδρος την εκστρατεία του για την Ασία. Συγκεκριμένα, το 335 π. Χ. θυσίασε στο Δίον ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 334 π. Χ. έστειλε στους ναούς του Δίου τους χάλκινους ανδριάντες των 25 νεκρών της μάχης του Γρανικού.

Το φεστιβάλ Ολύμπου
Στο σημερινό Δίον, ιστορική έδρα του δήμου Δίου-Ολύμπου, το παρελθόν συναντά το παρόν και το μέλλον, ο αρχαιολογικός χώρος και τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν σ’ αυτόν και που φυλάσσονται στο μουσείο της περιοχής, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο.
Στον Δίον βρίσκεται επίσης η αρχαιοθήκη και το κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών, δύο χώροι που αποτελούν εργαστήρια παιδείας και πολιτισμού. Ειδικά το κέντρο μεσογειακών ψηφιδωτών αποτελεί χώρο μάθησης για τη δημιουργία ψηφιδωτών, όχι μόνο για νέα παιδιά αλλά και για μεγαλύτερους.
Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει και το φημισμένο αρχαίο θέατρο του Δίου, που κάθε χρόνο φιλοξενεί παραστάσεις και συναυλίες. Εδώ και πολλά χρόνια το αρχαίο θέατρο του Δίου ψυχαγωγεί ντόπιους και επισκέπτες, στο πλαίσιο εκδηλώσεων του φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο δήμος Δίου-Ολύμπου είναι η πύλη της Μακεδονίας για κάθε επισκέπτη που έρχεται από την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του μεγάλου οδικού άξονα ο οποίος ξεκινάει από την Πάτρα, διέρχεται από την Αθήνα, διασχίζει την περιοχή μας και καταλήγει στους Ευζώνους.

Δημοτική ενότητα Ανατολικού Ολύμπου.
Μπαίνοντας οι επισκέπτες σ’ αυτή την πύλη της Μακεδονίας αντικρίζουν μια παραλιακή περιοχή που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, μια περιοχή που μέχρι τις 31/12/2010 έφερε την ονομασία του «δήμου Ανατολικού Ολύμπου» και που σήμερα αποτελεί την τουριστική ναυαρχίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Είναι μια μεγάλη παραλιακή λωρίδα, μήκους περίπου 35 χλμ, που ξεκινάει από τους Πόρους, συνεχίζεται στον Πλαταμώνα, τον Παντελεήμονα, τη Σκοτίνα και τη Λεπτοκαρυά (αυτά ήταν τα πέντε χωριά του τ. Δήμου Ανατολικού Ολύμπου) και ολοκληρώνεται στις παραλίες του Λιτοχώρου, δηλαδή της Πλάκας, της Γρίτσας και του Βαρικού.
Οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση
Από την περιοχή μας διέρχεται ίσως το καλύτερο κομμάτι της Εθνικής οδού, ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας όπως επίσης και ο προαστιακός σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης – Λάρισας.
Ακόμη, στην παρολύμπια περιοχή, ξεκινώντας από τον Νέο Παντελεήμονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός τούνελ που θα αποτελεί τμήμα του βασικού οδικού άξονα της χώρας και θα συνδέει την περιοχή μας με τον νομό Λάρισας, παρακάμπτοντας τον στενό και εν πολλοίς επικίνδυνο δρόμο των Τεμπών.
Για τον επισκέπτη του δήμου μας κάθε σπιθαμή της Μακεδονικής μας γης είναι και μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Σας καλούμε να την ζήσετε μαζί μας. Στο βουνό και στη θάλασσα. Στις αρχαιότητες και τον πολιτισμό του τόπου μας. Στην ιστορία και τον μύθο της γης του Ολύμπου.

Social Networks