Παλιά Σκοτίνα

Η Άνω Σκοτίνα είναι εγκαταλελειμμένος σήμερα οικισμός του νομού Πιερίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και ανήκει στον δήμο Ανατολικού Ολύμπου, στο δημοτικό διαμέρισμα Σκοτίνας. Απέχει περίπου 7km απο τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα και 12Km απο το χωριό Καλλιπέυκη (Νιζηρός) της Ελασσώνας του Νομού Λάρισας. Διαθέτει ξενώνες,ταβέρνες,εστιατόρια,και προσφέρεται για κάθε μορφή εναλλακτικό τουρισμό όπως ορεινή ιππασία,ορειβασία,πεζοπορία κ.ά.
Εντυπωσιακό είναι το μεγάλο πλατάνι της πλατείας του Παλαιού χωριού της Άνω Σκοτίνας. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους Ιερούς Ναούς της Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Αθανασίου και να δει το παλαιό Δημοτικό Σχολείο και να περιδιαβεί στα στενά δρομάκια και τα σοκάκια. Πολιτιστικό δρώμενο του οικισμού αποτελεί ο εορτασμός του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.
Η Άνω Σκοτίνα είναι καταφύγιο του χριστιανικού πληθυσμού ενώ ο κάμπος έδινε την εντύπωση της εγκατάλειψης .Αυτό το κεφαλοχώρι άρχισε να ευημερεί και απόρροια αυτής της ευημερίας είναι τα αξιόλογα μνημεία αυτής της εποχής που διατηρούνται μέχρι και σήμερα μετά τη συντήρηση που δέχτηκαν από τους αρχαιολόγους της ζ΄ εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων είναι ο ναός του Σωτήρος στην τοποθεσία Κότρις που στην επιγραφή πάνω αναγράφεται η χρονολογία ανέγερσης (το έτος 1618).

 

Social Networks